Dani Sosa, candidat de Sumar En Comú Podem a Badalona, reivindica un Estat en color davant l’Espanya en blanc i negre de la dreta i l’extrema dreta
Ahir, a Badalona, Sumar En Comú Podem va celebrar l’acte «A favor de la cultura» amb la participació de Dani Sosa, candidat de Badalona i coordinador nacional de Joves Ecosocialistes, acompanyat per Gerardo Pisarello, número 2 de la candidatura, Gala Pin, tercera de la llista, Joan Mena, exdiputat i portaveu de Catalunya En Comú, i Conchi Abellán, secretària general de Podem Catalunya. L’acte va tenir lloc a la Plaça Rosa dels Vents, en un ambient festiu i amb refrigeri per fer front a l’onada de calor.
Dani Sosa va destacar la importància de la cultura davant l’auge de l’extrema dreta, afirmant que «la cultura és diversitat, és diàleg, és respecte. I precisament per això, sense cultura, ells guanyen. Ara, amb l’entrada de l’extrema dreta, intenten privar-nos de les nostres llibertats, com ho van intentar fer fa 40 anys. I no ho podem permetre».
Gerardo Pisarello, número dos de la candidatura de Sumar En Comú Podem, va posar de manifest la gran importància que té la cultura a la societat i en la formació del pensament, fent referència a «l’assalt que l’extrema dreta ha fet a les Conselleries on governen». Pisarello no dubta que, si se’ls donen els números i Vox i el PP sumen, Abascal farà el mateix amb el Ministeri de Cultura. El diputat té clar el que això comportaria: «Això seria acabar amb les xarxes culturals i polítiques, que són els espais on es crea el pensament i neixen les idees. I no ho dic jo, ho han dit músics com el mateix C. Tangana, que fa pocs dies deia en una entrevista que no vol que Vox pugui decidir sobre el que canta o escriu».
Gala Pin, número 3 de la candidatura, va condemnar fermament la censura i l’autocensura que es viu al país en aquests moments. Va subratllar que la cultura obre camí i és una punta de llança per construir societats més justes i dignes. Va cridar a una gestió més democràtica del món de la cultura i va demanar destinar un 1% dels Pressupostos Generals de l’Estat a la cultura.
Joan Mena, exdiputat i regidor de Sabadell En Comú Podem, va posar l’accent en la cultura catalana, amenaçada pel tàndem del PP i Vox, que és en realitat un tàndem contra Catalunya i la classe treballadora. Va destacar la importància de mantenir la llengua com a eina de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats i va defensar la immersió lingüística com a valor pedagògic.
Conchi Abellán, número 2 de la candidatura al Senat per Barcelona, va recordar que la cultura és essencial i estimula la societat, però que per potenciar-la cal una voluntat política real. Va defensar descentralitzar l’accés a la cultura per garantir que tothom, independentment del seu barri o dels seus ingressos, pugui gaudir-ne. Va proposar la implementació d’un bo cultural i va reivindicar els drets laborals dels treballadors i treballadores culturals, així com l’aplicació de l’Estatut de l’Artista.
Finalment, Dani Sosa, número 12 de la candidatura, va destacar que la cultura no és només polítiques o números, sinó amor i energia verda, el combustible creatiu i cultural que enfronta l’odi masclista, LGTBI-fòbic i racista.